Data analyse

Data analyse is ervoor om de meest waardevolle informatie uit de data te halen. Het is een soort van proces waarbij er een aantal dingen gebeuren. Daarbij gaat het om de data te inspecteren, dat het opgeschoond wordt en ook nog eens getransformeerd wordt. Het kan op een heleboel verschillende manieren uitgevoerd worden en hangt het er maar vanaf hoe het gedaan wordt en heeft het ook nog eens verschillende facetten. Datamining is een data analyse methode dat gericht is op het vastleggen van statische verbanden in behoorlijk grote datasets. Datamining heeft een bepaald doel dat op bepaalde dingen gericht is. Het gaat erom om voorspellingen te kunnen doen voor de toekomst en daarbij ook het verleden uit te kunnen leggen. Door behulp van datamining kunnen data analyse processen heel makkelijk worden ingericht.

 

Het proces

Door grote delen te automatiseren ondersteunen moderne tools dit soort processen heel goed. Daardoor kunnen ook nog eens veel meer tijdrovende taken worden geautomatiseerd. Ruwe data worden bij zo een proces omgezet in juist de nuttige informatie. Deze informatie kan ingezet worden binnen de besluitvorming rondom vraagstukken. Met het proces van de data kunnen er verschillende stadia onderscheden worden. Dat is dan ook de noodzakelijke input voor de analyse van de gegevens. Er moeten altijd van verschillende bronnen genoeg gegevens verzameld worden om de eisen van het management of de klanten te kunnen voldoen. Ook moeten de beheerders van de systemen de data bij analisten aanleveren. De data kunnen dan ook verzameld worden vanuit downloads, interviews, databases of andere onlinebronnen waar informatie uit te vinden is. Ook komen steeds vaker de data uit bij sensoren die dan bijvoorbeeld het verkeer op een bepaalde snelweg meten.

 

Het verwerken van de data

Gegevens die binnen zijn moeten dan ook zo georganiseerd worden dat ze geschikt zijn voor de analyse. Dat houdt dan in dat de gegevens binnen een vaste kolom opgeslagen moeten worden voordat er dan ook een verdere analyse uitgevoerd kan worden.

 

Dataproducten

Het is afhankelijk van de frequentie van de analyse of er een applicatie ontwikkeld kan worden die de input automatisch omzet naar meer bruikbare informatie. Deze applicatie kan dan ook gebaseerd zijn op een algoritme of een input. Er is er dan ook een goed voorbeeld voor, zoals een applicatie die een klant je adviseert om op de basis van zijn inkoop andere aankopen te doen. En als de gegevens dan geanalyseerd zijn kunnen er dan ook rapporten opgemaakt worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *